poezie op muziek

4 stemmig vocaal


De groep Hoek van Holland is opgericht door Theo Hoek in 1990 en stopte in 2000.
Er zijn drie CDís uitgebracht: Dertien in een dozijn (1993), Verre vingers tien (1997) en Grote maten in de liefde(2000).
Door het winnen van een door Omroep Brabant georganiseerd muziekfestival, diverse radio-optredens, een televisiespecial en een concert op het nationale boekenbal, stond Hoek van Holland† in de negentiger
jaren
flink in de
landelijke
schijnwerpers.

(cd bestellen)


Opvallende zanggroep brengt gedichten tot leven
Het is nog niet gelukt de muziekstijl van de zangformatie Hoek van Holland van ťťn etiket te voorzien. Dat zit zo: het ene moment zeilen de stemmen vederlicht over polderlandschappen, betonnen wolkenkrabbers en eindeloze stranden. Maar enkele maten later kan de stemming opeens omslaan: dan schuren de stembanden - en de vier stemmen onderling - zich een weg door zuigende veengebieden of warrelend kreupelhout. De muzikale structuren in de composities lijken soms zo weggelopen uit de partituren van een symfonieorkest. Maar even vaak ‘leunen’ de notenpatronen op frisse arrangementen uit de popmuziek of op een rumba.

van de CD `Dertien in een dozijn`:
(Zandvoort aan Zee.mp3 300kb)

De gevarieerde harmonieŽn van het Nijmeegse kwintet laten zich al met al niet eenvoudig thuisbrengen. Het is eerder andersom: wie zich laat meevoeren - nu eens meedeinend op weemoedige vrouwenstemmen, dan weer energiek en sprankelend op het ritme van gitaar en contrabas - wordt door Hoek van Holland thuisgebracht. ĎThuisí is in dit geval vooral het Nederlandstalige cultuurgebied.

parels van poëzie
De composities en de teksten staan garant voor de nodige diepgang, maar het muzikale menu ligt niet zwaar op de maag. Mensen die niet thuis zijn in de Nederlandse poŽzie, kunnen via Hoek van Holland kennismaken met dichters als Paul van Ostaijen, Lucebert, Hans Andreus, Martinus Nijhoff en Judith Herzberg.
De uitgebrachte CD`s geven hiervan een goede indruk.
Verre vingers tien (cd bestellen)

fragment: het kind en ik.mp3)


en
Grote maten in de liefde (cd bestellen)

fragment: Liggen in de zon.mp3)

De groepKitty van Belkom (zang)
Joos van Dooremalen (zang)
Marjolijn Peper (zang)
MichaŽl Burger (contrabas)
Theo Hoek (composities, zang en gitaar)