poëzie op muziek

koor en orkest


Denkend aan Holland
Compositie voor koor en orkest op gedichten van Komrij, Marsman, Stitou ea
Uitgevoerd door Nijmeegs Studentenkoor Alphons Diepenbrock en Nijmeegs studentenorkest CMC nav 60 jarig jubileum in 1997.
Uitgebracht op CD: online bestellen
Beluister enkele fragmenten
Billie Broem.mp3
(1,7 Mb)

Marsman1.mp3
(1,6 Mb)

Marsman2.mp3
(1,4 Mb)


Over de compositie: Denkend aan Holland

Het gedicht 'Herinnering aan Holland' van Hendrik Marsman heeft mij hiertoe ge´nspireerd: de tekst is groots, een Hollands monument, maar het is een zwaar en melancholisch gedicht.Daarom vond ik het leuk om de scherpe versie van Gerrit Komrij `De binnenring van Holland`, er tegenover te zetten. Daarnaast gebruik ik het eveneens gepeperde gedicht van Mustafa Stitou: `Polders nieuwbouw boompje beestje`. Beide schrijvers laten een ander beeld van Nederland zien, met een flinke dosis zwarte humor. Deze drie gedichten dragen een serieuze ondertoon.

Toch vond ik dat er nog wat ontbrak, namelijk een luchtige of platte humor. Daarom heb ik samen met Guus de Klein een nieuwe tekst geschreven voor het eerste deel van de compositie. Ook de muziek van dit deel is frivoler. Dit past bij de aanleiding van deze compositie-opdracht: het twaalfde lustrum van het Nijmeegs Studentenkoor en het Nijmeegs Studen tenorkest.