intercultureel

gemengde noten


'..Maar als er één Music Meeting-project model staat voor de grote aandacht voor grensoverschrijdende activiteiten, dan is het `Gemengde Noten`.
Het team van Nijmegenaar Theo Hoek doet zondagmiddag een poging om oer-Hollandse gedichten te `verwereldsen`.

(Renť Megens, Jeroen Schwartz,
de Gelderlander)

versie met klein ensemble
.Wat voor nieuwe muziek ontstaat er als zangers met een andere muziekcultuur nederlandse gedichten gaan zingen met begeleiding van musici uit verschillende culturen en de componist zich laat beÔnvloeden, experimenteert en `ruimte` maakt voor de specifieke (zang)technieken, behorende bij die `andere` muziekculturen in de compositie. Te denken valt aan het gebruik van kwarttonen en ritmische uitdagingen, maar ook aan de vermenging van bijv `oosterse` en `westerse` zangtechnieken.Gedichten
Het programma had vooral een vocaal karakter. Bovengenoemde nieuwe Nederlanders zongen met hun rijke Iraanse en Iraakse traditie, zowel oudere als zeer recente parels van onze taal.
-`Verhuisgedicht`en `Los`, van Ingmar Heytze
-De windstreken kennen geen warmte`, van de in Nederland wonende Iraakse dichter Mowaffk Al Sawad
- `Verdwaling` van de in NL wonende Iraakse dichter Salah Hassan
- `Voor een dag van morgen`, van Hans Andreus,
-`Door het raam`, van Hagar Peeters
-`Llamourr` van Cees Buddingh`,
-`Zo meen ik dat ook jij bent` van Jan Hanlo,

Medewerkers en uitvoerenden.
a-
Farida, zangeres uit Irak, is beroemd om haar Makamvertolkingen. De Makam is de basis van de klassieke Iraakse muziek.Treedt op in de gehele wereld en timmert ook in Nederland hard aan de weg met traditionele Iraakse muziek.
b- Mohammad Gomar uit Irak. Hij is muzikaal leider van het ensemble dat Farida begeleidt en speelt jozza en viool. Daarnaast is hij musicoloog.
c- Slobodan Trkulja, klarinettist uit ServiŽ. Hij staat regelmatig op allerlei Europese podia. In zijn muziek combineert hij technieken uit de Balkan met westerse muziek. Op dit moment studeert hij op het conservatorium van Amsterdam. Onlangs kreeg hij op de Nederlandse Jazz competitie 2002 de prijs voor het beste nieuwe talent.
d- Ali Safavian heeft in Iran een klassiek Iraanse zangopleiding gevolgd. Op het ogenblik studeert hij klassieke westerse zang.
e- Baider Khalaf, Iraakse zangeres, treedt al jaren op met traditionele Iraakse muziek en heeft op het Conservatorium van Den Haag gestudeerd. Zij treed regelmatig op met haar groep Al Basri.
f- Hamid al Basri uit Irak, kanun en Udspeler en muzikaal leider van Al Basri.
g- Peter Hengst drums, Hans Kwakkernaat piano, Wiro Mahieu bas, Henri Rijken marimba, allen veelgevraagde musici.

zie ook: www.musicmeeting.nl


......begin